Standarder for Airedale Terrier
Her er den officielle standard

Standarden for Airedale Terrier      

                                   

AIREDALE TERRIER Oprindelsesland: Storbritannien

Anvendelse: Terrier.

Klassifikation: FCI Gruppe 3 (Terriers),

Helhedsindtryk: Den største af terrierne. En muskuløs, energisk og ret kompakt hund, som hverken er opløben eller for lang i kroppen.

Temperament: Udtrykket er intenst, dens bevægelser er hurtige, og den er til enhver tid spændt af forventning. Karakteren kan aflæses i øjnenes udtryk samt i holdningen af ørerne og den opretstående hale. Den er udadvendt og tillidsfuld, venlig, modig og intelligent. Den i er altid årvågen, ikke aggressiv, men frygtløs.

Hoved: Helt i balance, uden mærkbar forskel på længden af skalle og næseparti. Uden rynker.

Skalle: Lang og flad, ikke for bred mellem ørerne og gradvis lidt smallere mod øjnene.

Stop: Knapt synligt.

Næse: Sort.

Næseparti : Godt udfyldt foran øjnene, hverken konkavt (dish-faced) eller brat indfaldende under øjnene, men det er fint mejslet og virker hverken for kileformet eller for lige.

Læber: Stramme.

Kæber, bid: Både over- og underkæbe er dybe og kraftfulde, stærke og muskuløse, og generelt er styrke i næsepartiet meget ønskelig. Kæberne må dog ikke være overdrevent udviklede og få kinderne til at virke fyldige, idet et bredt kindparti er uønsket. Kraftige tænder. Saksebid foretrækkes, dvs. at de øverste tænder tæt overlapper de nederste, og at biddet ligger vinkelret på kæberne, men tangbid accepteres. Over- eller underbid er uønsket.

Kinder: Flade og på ingen måde fyldige.

Øjne: Mørke af farve, små, ikke fremtrædende, fulde af terrier-udtryk, intensitet og klogskab. Lyse eller udstående øjne er særdeles uønskede.

Ører : V-formede, båret med forreste kant ind til hovedet. De er små, men ikke ude af proportion med hundens størrelse. Overkanten af ørets fold ligger en smule over skallens niveau. Hængende eller for højt ansatte ører er uønskede.

Hals: Tør og muskuløs, af moderat længde og tykkelse. Den bliver gradvis bredere mod skuldrene og er fri for løs halshud.

Krop: Ryg: Kort og stærk, lige og vandret, uden slaphed.

Lænd: Muskuløs. Hos hunde med kort lænd og langt ribbensparti er der kun et kort stykke mellem ribben og hofter. Hvis hunden har langt lændeparti, vil nogen slaphed kunne ses på dette sted.

Bryst: Dybt, dvs. omtrent på linie med albuerne, men ikke bredt. Godt hvælvede ribben.

Hale: Kuperet: Højt ansat og båret muntert, men ikke oprullet over ryggen. Med god kraft og substans. Traditionelt kuperet, så halespidsen ligger i højde med skallens top.

Ukuperet: Højt ansat og båret muntert, men ikke oprullet over ryggen. Med god kraft og substans.

Lemmer:

Forpart: Forbenene er fuldkommen lige, med god benstamme.

Skuldre : Lange, godt tilbagelagte og skråtstillede. Skulderbladene er flade.

Albuer: Placeret lodret under kroppen og arbejder fri af kroppens sider.

Bagpart :

Lår : Lange og kraftfulde.

Knæled: Velvinklede, hverken ind- eller udaddrejede.

Underlår: Muskuløst.

Mellemfod: Lavt ansatte haser, parallelle set bagfra.

Poter: Små, runde og kompakte, med godt fyldige og elastiske trædepuder.

Tæerne er moderat hvælvede og peger hverken ind- eller udefter.

Bevægelse: Benene føres direkte fremefter. Forbenene bevæges frit, parallelt medkroppens sider. Set forfra skal forbenene fortsætte den lige linie fra fronten, med poterne i samme indbyrdes afstand som albuerne. Fremdriften leveres af bagparten.

Pels: Består af 2 lag pels: en blød underuldspels og en strid ruhåret dækpels, der holder vind og vejr ude. Skal trimmes (ikke klippes) ca 3 gange årligt.

Hårlag: Hård, tæt og ruhåret, ikke så lang, at den virker tjavset. Den er lige og tæt tilliggende på krop og ben. Dækpelsen er hård, ru og stiv, underulden mere kort og blød. Den hårdeste pels er sprød og lidt kruset eller kun let bølget. En krøllet eller blød pels er særdeles uønsket.

Farve: Sadlen er sort eller rødbrun  ligesom det øverste af halsen og halens overside. Al øvrig pels er tan-farvet. Ørerne har ofte en mørkere tan-farve, og schattering kan forekomme rundt om halsen og på skallens sider. Nogle få hvide hår mellem forbenene accepteres.

Størrelse: Skulderhøjde omkring 58 -61 for hanner, for tæver 56 -59 cm.

Fejl : Enhver afvigelse fra de foregående punkter betragtes som en fejl, hvis betydning for bedømmelsen skal stå i nøje forhold til afvigelsens omfang.

Hanhunde skal have to normalt udviklede testikler i pungen.

Kupering er forbudt i Danmark.

 

| Svar

Nyeste kommentarer

05.01 | 13:25

Hvornår forventer I at have et nyt kuld airdale hvalpe ?

12.12 | 13:19

Har du en Airdale hanhvalp ?

17.07 | 07:55

Har du en han hvalp?

26.05 | 22:37

Hej! Jeg skriver fordi vi er på udkig efter en airedale-hvalp. Kan du anbefale nogle gode kenneler, eller kender du evt. nogen som planlægger hvalpe?

MVH
Jacob